خیلی از سازمانها در صنایع و بازارهای مختلف، نیازمند استخدام کارآموز با حقوق یا بدون حقوق هستند. سازمانها اهداف مختلفی را از برگزاری دورهای کارآموزی، دنبال میکنند. یکی از این اهداف، شناسایی مستعدترین گزینهها برای بهکارگیری در جایگاههای شغلی دائمی است. دورههای کارآموزی، مزیتهای زیادی، هم برای کارآموزان و هم برای سازمانهای ارائهدهندهی این دورهها دارند. دانشجویان یا تازه فارغالتحصیلان، با گذراندن دورههای کارآموزی، سابقه کار خود را بالا میبرند. شرکتها نیز از خدمات کارآموزانی که معمولا دستمزد پایینی دارند یا هیچ گونه پولی دریافت نمیکنند، بهرهمند میشوند.
هدف دیگر از این دورهها این است که افراد را برای ورود به بازار کار آماده کنند. چنین دورههایی، نه تنها سبب افزایش تجربه و سابقه کار شما میشوند، بلکه مزیتهای متعدد دیگری نیز دارند. کارآموزها ممکن است حقوق دریافت کنند یا نکنند. این موضوع، از رشتهای به رشتهی دیگر و از دورهای به دورهی دیگر، فرق دارد. خیلی از این دورهها، بین شش ماه تا دو سال طول میکشند ولی دورههایی که ظرف مدت دو هفته به پایان میرسند نیز کم نیستند.
میزان دستمزد کارآموز نیز به سطح تحصیلات او، سازمان ارائه دهندهی دورهی کارآموزی و نوع شغل بستگی دارد. بعضی از دورههای کارآموزی، پرداختی ندارند ولی بعضی دیگر از دورهها، دستمزدی در حد مشاغل دائمی دارند. اکثر دورههای کارآموزی، به صورت حضوری هستند و تنها در بعضی از دورهها، کارآموزی به صورت دورکاری انجام میشود. معمولا ساعات کاری روزانهی دورههای کارآموزی، کمتر از ساعات کاری مشاغل دائمی است.
بسیاری از سازمانها، دورههایی تحت عنوان دورهی کارآموزی (internship) برگزار میکنند و در پایان این دورهها، شایستهترین کارآموزها را برای جایگاههای شغلی خالی خود، انتخاب مینمایند.
بعضی از سازمانها، برای بعضی مشاغل پارهوقت با حقوق پایین، آگهی استخدام کار دانشجویی منتشر میکنند. این مشاغل مشابهتهایی با دورههای کارآموزی دارند و سابقه کار دانشجو را بالا میبرند. با این حال، در اکثر مشاغل دانشجویی، برخلاف دورههای کارآموزی، چیز زیادی به دانشجو آموزش داده نمیشود.
کارآموز به چه کسی گفته میشود و منظور از دوره کارآموزی چیست؟
اگر سری به صفحهی «فرصتهای شغلی» در سایت استخدام جاب ویژن بزنید و آگهیهای شغلی را مطالعه کنید، خواهید دید که یکی از مهمترین معیارهای مورد نظر کارفرمایان برای شروع همکاری با کارجویان، سابقه کار است. برای خیلی از کسانی که تازه فارغالتحصیل شدهاند و هیچ سابقه کاری ندارند، این سوال پیش میآید که در شرایطی که تمامی کارفرمایان سابقه کار میخواهند، چگونه میتوان وارد بازار کار شد و سابقه کار کسب کرد؟
هر دورهی کارآموزی، یک برنامهی شغلی دارای زمان محدود است که توسط یک سازمان دولتی یا یک شرکت خصوصی برگزار میشود. اکثر کسانی که در دورههای کارآموزی شرکت میکنند، دانشجویان یا کارجویانی هستند که تازه فارغالتحصیل شدهاند. متقاضیان دورههای کارآموزی، به دنبال افزایش تجربه و سابقه کار هستند یا اینکه میخواهند مهارتهای جدیدی را بیاموزند. به کسی که در حال گذراندن یک دورهی کارآموزی است، کارآموز گفته میشود.
چرا سازمانها کارآموزی برگزار میکنند؟
این دورهها هم برای کارفرمایان و هم برای کارجویان مفید هستند. کارفرمایان از طریق برگزاری این دورهها میتوانند شایستهترین نیروها را با دستمزدی پایین جذب کرده و در سیستم خود، پرورش دهند. به علاوه، اگر این دورهها رایگان نباشد، دستمزد آنها در مقایسه با یک شغل واقعی، بسیار پایینتر است. بنابراین، مقدار زیادی از کارهای سازمان، توسط کارآموزهایی انجام میشود که یا دستمزدی نمیگیرند یا دستمزد بسیار پایینی دارند.
آیا دورههای کارآموزی برای کارجویان مفید هستند؟
شما به عنوان یک کارآموز، شانس این را خواهید یافت تا در کنار افراد حرفهای کار کنید و با آن شغل، آشنا شوید. دورههای کارآموزی، نه تنها تجربهی کار واقعی را برای شما فرآهم میآورند، بلکه این فرصت را به شما میدهند تا چیزهای زیادی از افراد حرفهای بیاموزید. به علاوه، در صورتی که مهارتهای میانفردی خوبی داشته باشید، میتوانید ارتباطاتی قوی با دیگر کارآموزن و با مربیان خود برقرار کنید. به طور کلی میتوان از موارد زیر تحت عنوان مهمترین مزایای کارآموزی برای کارجویان نام برد:
افزایش تجربه جهت حضور در محیطهای کاری
کسب سابقه کار با توجه به بیمه شدن از طرف کارفرما
بعضی از دورههای کارآموزی دارای دستمزد نسبتا خوبی هستند
ایجاد روابط سازنده با افراد با تجربه در آن حرفه
احتمال استخدام شدن در سازمان برگزار کنندهی دوره در صورت عملکرد مناسب
تعیین مسیر پیشرفت حرفهای
فهمیدن اینکه آیا به آن کار علاقه دارد یا خیر
کسب مهارتهای جدید و تقویت مهارتهای کنونی
ایجاد اعتماد به نفس
حقوق کارآموزی چقدر است؟
میزان حقوق کارآموزان به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها، صنعتی است که در آن مشغول هستند. در حالی که حقوق کارآموزان حوزهی تکنولوژی مثل برنامهنویسی و دورههای کارآموزی حوزههای مالی مثل کارآموزی حسابداری، دستمزدی حتی بالاتر از بعضی مشاغل دائمی دارند، کارآموزان حوزههایی مثل خبرنگاری، مد و فشن و سازمانهای دولتی، حقوق بسیار پایینی دارند یا در کل هیچ حقوقی نمیگیرند.
بهترین راه برای افزایش تجربه و سابقه کار، شرکت در همین دورههای دارای حقوق پایین و بعضا بدون حقوق است اما مطمئن باشید که جواب صبر و تلاشهای خود را با استخدام شدن در شرکتهای معتبر و طی کردن پلههای موفقیت، خواهید گرفت.
هرچه میزان تحصیلات کارآموز بیشتر باشد، حقوق او نیز بیشتر خواهد بود. معمولا کارآموزان به دلیل ساعات کاری محدودی که دارند، از بیمه و دیگز مزایای کارکنان دائمی بهرهمند نمیشوند. با این حال، در بعضی از دورههای کارآموزی، بیمه هم رعایت میشود. با این حال، بسته به صنعت و اندازهی شرکت، ممکن است مزایایی مثل شرکت در رویدادهای اجتماعی شرکت و تأمین حتی محل سکونت به کارآموزان ارائه شود. این مزایا مخصوص دورههای کارآموزی با حقوق است.
با این حال، همه سازمانها به کارآموزان خود حقوق نمیدهند.
دورههای کارآموزی بدون حقوق، دورههایی هستند که کارآموزان در آنها تنها مهارتهای جدید یاد میگیرند و کار مفیدی برای شرکت انجام نمیدهند. خوشبختانه قوانینی در وزارت کار، رفاه و تأمین اجتماعی برای دورههای کارآموزی وجود دارند که مانع از سوء استفاده از کارآموزان در دورههای کارآموزی بدون حقوق میشود
در انتهای دوره کارآموزی باید یک گزارش کارآموزی بنویسید
این گزارش، شامل خلاصهای از تجربیاتی است که شما در طول دوره کسب کردهاید و در بسیاری از سازمانها برای تکمیل دوره، ضروری است. در بالا به یکی از مهمترین جنبههای اهمیت این گزارش اشاره کردیم. شما با نوشتن چنین گزارشی به کارفرمای خود میگویید که در طول دوره چه مهارتها و تجربیاتی کسب کردهاید.
برای پیدا کردن دورهای کارآموزی و ارسال رزومه به آنها میتوانید به سایت استخدام جاب ویژن مراجعه کنید.
Comentarios