شغل پرستاری یکی از مشاغل سخت، حساس و چالشی در حیطه سلامت و درمان است. به دلیل سختیهایی که در مسیر شغلی پرستاران وجود دارد، افرادی که وارد این حوزه میشوند باید شخصیت قوی، صبور و حمایتگری داشته باشند. وظیفه پرستاران، مراقبت از بیماران، همکاری با پزشک در روند درمان بیمار و همایت روانی از بیمار و همراهان او است.
افرادی که دوست دارند وارد موقعیت استخدام پرستاری شوند باید ویژگیهای فردی و شخصیتی خاصی داشته باشند. در این مقاله قصد داریم درباره مسیر شغلی پرستاری و شرایط کاری این شغل صحبت کنیم.
شغل پرستاری چگونه است؟
پرستارها در یک کلام نجاتدهنده زندگی هستند. برخلاف پزشکان که فقط در یک زمینه تخصص دارند، پرستاران باید آموزشهای کلیتری ببینند و بتوانند از افراد با بیماریهای مختلف مراقبت کنند. فعالیتهای پرستاران در بیمارستان شامل شناخت داروهای مختلف، بررسی عدم تداخل داروهای بیماران، مراقبت لحظه به لحظه از بیماران و پیگیری روند درمان آنها و بررسی نتایج اولیه آزمایشات و اطلاع به پزشک است.
شاید در گذشته، پرستاران به عنوان دستیار پزشک فعالیت میکردند و تنها توصیههای پزشک را اجرا میکردند؛ اما امروزه نقش و مسئولیت پرستاران در مراقبت از سلامتی بیماران و درمان آنها به اندازه پزشکان اهمیت دارد.
فرق پرستار و دستیار پزشک چیست؟
همانطور که گفته شد مسئولیتهای پرستار خیلی گستردهتر از دستیار پزشک است. دستیار پزشک هم مانند پرستار در زمینههای مختلف پزشکی مثل معاینه، تشخیص، درمان و جراجی سرپایی شناخت و تجربه کافی دارد. تفاوت کار دستیار پزشک با پرستار این است که دستیار باید تحت نظارت پزشک فعالیت کند. برخی از مسئولیتهای پزشک مثل معاینه، گرفتن شرح حال، ثبت وضعیت بیمار و ارتباط با بیماران و همراهان بر عهده دستیار پزشک است.
دستیار پزشک در محیطهای درمانی مختلف مثل مطبها، درمانگاههای خصوصی، خانه سالمندان، مراکز ترک اعتیاد، کلینیکهای جراحی، دندانپزشکی، مراکز رادیولوژی و ... فعالیت میکند. در مناطق روستایی و دورافتاده، ممکن است یک دستیار پزشک به صورت مستقل فعالیت کند و در مواقع ضروری از مشورت پزشک استفاده کند.
برای استخدام پرستار چه تحصیلاتی موردنیاز است؟
برای استخدام به عنوان پرستار، لازم است فرد دارای لیسانس پرستاری باشد. در دوره لیسانس پرستاری به دانشجویان مباحث مختلف تخصصی و عمومی در زمینه مراقبت و درمان ارائه میشود. علاوه بر دروس تئوری (دروس عمومی، دروس پایه و دروس تخصصی) دانشجویان پرستاری دوره کارورزی و کارآموزی را نیز در بیمارستانها میگذرانند تا به صورت عملی با کار پرستاری آشنا شوند.
شرح شغلی پرستار
از آنجا که پرستاران مسئول مراقبت از بیماران هستند، فعالیتهای مختلفی را در بیمارستان بر عهده دارند. از جمله وظایف پرستاران عبارت است از:
· کمک به پزشک در فرایند معاینه و درمان بیماران
· تعامل با بیمار و همراهان او
· چک کردن مداوم وضعیت بیمار و ثبت وضعیت او
· گرفتن شرح حال از بیمار و گزارش به پزشک
· برنامهریزی زمان داروها و آمادهسازی آنها برای بیمار
· تزریقات، پانسمان، تمیز کردن زخمها و خونگیری
· بررسی علائم حیاتی بیمار، درجه حرارت، فشار خون و ضربان قلب
· کنترل تجهیزات پزشکی مراقبت از بیمار و اطمینان از سالم بودن آنها
مسیر شغلی رشته پرستاری
دانشجویان پرستاری بعد از اتمام دوره کارورزی و فارغالتحصیل شدن از دانشگاه، میتوانند در بیمارستانها و مراکز درمانی بخش خصوصی یا بیمارستانهای دولتی استخدام شوند. اغلب افرادی که به تازگی استخدام میشوند، باید در شیفت شب بیمارستانها فعالیت کنند؛ اما به مرور و با افزایش سابقه کار، شرایط شغلی پرستاران بهتر میشود. پرستارانی که سابقه کار بالایی داشته باشند میتوانند به عنوان سرپرستار، سوپروایزر، مترون، استف و پرستار مراقب فعالیت کنند. همچنین افرادی که در مدارج تحصیلی بالاتر پرستاری آموزش دیده باشند، میتوانند وارد پستهای مدیریتی و ریاست بیمارستان شوند.
پرستارها در چه مراکزی مشغول به کار میشوند؟
در همه مراکزی که نیاز به مراقبت از بیماران وجود دارد، پرستاران میتوانند مشغول به کار شوند. مراکز درمانی دولتی و خصوصی، بیمارستانها، کلینیکها، داروخانهها، خدمات اورژانس، مراکز خدمات درمان در منزل، آسایشگاهها، خانه سالمندان و درمانگاهها از جمله مراکزی هستند که نیاز به استخدام پرستار دارند.
مشکلات و سختیهای محل کار پرستاران
برای ورود به شغل پرستاری، علاقه اهمیت زیادی دارد؛ چرا که با وجود درآمد مناسب، این شغل سختیها و خطرات زیادی هم برای پرستاران به دنبال دارد. به علت اینکه پرستاران با بیماران در ارتباط مستقیم هستند، خطر ابتلای آنها به انواع بیماریهای خطرناک و واگیردار بسیار زیاد است.
علاوه بر خطر ابتلا به بیماری، ساعات طولانی شیفت، ایستادن به مدت طولانی و به طور کلی ماهیت کار پرستاری (مراقبت از بیمار) باعث میشود سلامت جسم پرستاران هم در معرض خطر قرار بگیرد.
علاوه بر مشکلات جسمی، مشکلات روحی نیز پرستاران را تهدید میکند. این شغل به علت حساسیت بالا، استرس زیادی را به فرد وارد میکند و میتواند باعث آسیبهای روحی شود. پرستاران مسئولیت زیادی را در قبال بیماران بر عهده دارند و کوچکترین کوتاهی یا بروز قصور در روند درمان میتواند برای آنها بار حقوقی به دنبال داشته باشد.
گذشته از حساس بودن این شغل، یکی دیگر از دلایلی که باعث فرسودگی روانی پرستاران میشود شرایط بیماران و خانواده آنها است. ارتباط با بیمارانی که در شرایط سختی قرار دارند یا همراهان بیمار که اغلب خسته و عصبانی هستند، نیاز به صبوری بالایی دارد.
ساعات کاری پرستاران چگونه است؟
یکی از سختیهای این شغل شیفتهای طولانی و نامنظم است. شیفتهای پرستاران به سه بخش شیفت صبح، شیفت عصر و شیفت شب تقسیم میشود. ساعات کاری پرستاران اغلب نامنظم بوده و ممکن است لازم باشد روزهای تعطیل هفته و تعطیلات رسمی هم در بیمارستان حاضر باشند. همچنین در شرایط اورژانسی و کمبود نیرو، ممکن است نیاز به گذراندن شیفتهای پشت سرهم یا فعالیت به صورت آنکال (همیشه دردسترس) وجود داشته باشد.
ساعات کاری طولانی و فعالیت در شیفت شب میتواند برای افراد متاهل و بچهدار چالشبرانگیز بوده و ایجاد تعادل میان شغل و زندگی شخصی را برای آنها با مشکل مواجه کند. لازم به ذکر است افرادی که در مراکز خصوصی، خانه سالمندان و مطبها کار میکنند ساعات کاری منظمتری دارند.
جمع بندی
پرستاری یکی از مشاغل مهم و سرونوشتساز در حوزه سلامت و درمان است. پرستاران برای نجات جان انسانها و شفای بیماران در کنار پزشکان نقش موثری را ایفا میکنند. شغل پرستاری با شغل دستیار پزشک متفاوت است؛ پرستاران در زمینه شغلی خود میتوانند مستقلتر عمل کنند، اما دستیاران پزشک در اغلب موارد تحت نظر پزشکان فعالیت میکنند.
به علت اینکه پرستاران به طور مداوم با بیماران در ارتباط هستند و همچنین، لزوم گذراندن شیفتهای طولانی و سنگین، خطر ابتلا به بیماریهای جسمی و روانی در آنها زیاد است. به همین دلیل افرادی که میخواهند وارد رشته پرستاری شوند باید شخصیت دلسوز، حمایتگر، باحوصله و صبوری داشته باشند.
افرادی که از دانشکدههای پرستاری فارغالتحصیل میشوند میتوانند در بیمارستانها، درمانگاهها و کلینیکهای درمانی خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند. فرصتهای شغلی جدید رشته پرستاری را میتوان در سایتهای کاریابی معتبر مشاهده کرد و برای آنها رزومه ارسال کرد.
Commentaires