که به تمامی مشاغلی که به صورت پروژهای و بدون عقد قراردادهای بلندمدت و برای کارفرماهای موقتی و متعدد، به صورت دورکاری انجام میشوند و خروجی آنها، فایلهای دیجیتالی قابل اشتراک از طریق اینترنت است، فریلنسینگ گفته میشود.
شرایط و ساعات کاری مشاغل فریلنسینگ کاملا با مشاغل استخدامی متفاوت است. این نوع شغل به ویژه برای کسانی مثل دانشجویان که نمیتوانند تماموقت کار کنند یا برای کسانی که به دنبال شغل دوم میگردند، بسیار مناسب است. فریلنسرها میتوانند هر میزان که میخواهند، کار کنند و هر زمان که وقت کافی برای کار نداشته باشند، سفارشی تحویل نگیرند. کسانی که در شهرهای کوچک و با فرصتهای شغلی کم زندگی میکنند، میتوانند تنها به لطف اینترنت، درآمدهای بسیار خوبی با این روش داشته باشند.
خیلی از کارها را میتوان به صورت فریلنسینگ انجام داد. برنامهنویسی، سئو، طراحی گرافیکی، طراحی UI/UX، مدیریت شبکههای اجتماعی و تولید محتوا از جمله این مشاغل هستند.
کار کردن به عنوان یک فریلنسر مزایای خودش را دارد. به عنوان مثال میتوان به ساعات کاری کاملا منعطف، امکان کار کردن در منزل، تعیین دستمزد خود، عدم تعهد بلند مدت به کارفرما و ... اشاره کرد.
با این حال کسانی که تنها منبع درآمد آنها فریلنسینگ است، به ویژه در سالهای ابتدایی کار خود با چالشهای متعددی رو به رو هستند.
در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم که فریلنسینگ چیست و شما را با مشکلات وابستگی به این نوع مشاغل به عنوان تنها منبع درآمد، آشنا کنیم.
مقالات مرتبط: فریلنسر کیست؟
منظور از فریلنسینگ چیست و فریلنسر به چه کسی گفته میشود؟
واژهی freelance به سدهی نوزدهم باز میگردد. در آن زمان، به کسی که مزدور قرون وسطایی گفته میشد که برای هر قوم یا شخصی که پول بیشتری به او میداد، میجنگید. این واژه در سیاست همچنان معنای «مزدوری برای همه» را میدهد.
با این حال، امروزه در گفتگوهای روزمره و وقتی صحبت از کسب درآمد و خود اشتغالی است، فریلنسر به کسی گفته میشود که بدون اینکه قرارداد بلند-مدتی با یک سازمان خاص ببندد، پروژههای مختلف را از سازمانها و مشتریان مختلف تحویل میگیرد و در ازای هر پروژه، مبلغی به عنوان حقالزحمهی کار خود دریافت میکند.
این کارها معمولا با استفاده از اینترنت و ابزارهای دورکاری استفاده میشوند و شامل مشاغلی هستند که خروجی آنها، فایلهای دیجیتالی قابل انتشار به وسیلهی اینترنت است. به کسی که از چنین کارهایی کسب درآمد میکند، فریلنسر به انگلیسی freelancer گفته میشود. از مهمترین مزایای این شغل، دورکاری و انعطافپذیری ساعت کاری و از مهمترین معایب آن، عدم دریافت مزایایی مثل بیمه از طرف کارفرمایان به دلیل ماهیت پروژهای فریلنسینگ است. یکی از مهمترین معایب این شغل، عدم امنیت شغلی در مقایسه با مشاغل استخدامی است.
این نوع کسب درآمد، تفاوت زیادی با مشاغل استخدامی دارد. در مشاغل استخدامی، پرسنل یک سازمان، قراردادهایی بلند-مدت (حداقل یک ساله) با کارفرما میبندند. این در حالی است که فریلنسرها یا قرارداد نمیبندند یا برای پروژههای بزرگ، قراردادهای کوتاهمدتی (فقط برای همان پروژه) با کارفرما به امضا میرسانند. در حالی که در مشاغل استخدامی، فرد شاغل از تمامی حق و حقوق قانونی خود شامل بیمه، سنوات، عیدی و ... برخوردار است، اما در مشاغل فریلنسینگ فرد فقط یک حقالزحمه بابت پروژه دریافت میکند.
فریلنسر باید امکانات و فضای کار را برای خودش فرآهم کند. یکی از ابزارهای کار ضروری این نوع کار، یک کامپیوتر رومیزی یا لپتاپ است. این افراد میتوانند از منزل خود، کتابخانههای عمومی یا فر فضای راحت دیگری که بتوانند بنشینند و با دسترسی به برق و اینترنت کار خود را انجام دهند، به عنوان محل کارشان استفاده کنند. این در حالی است که در مشاغل سازمانی حضوری فرآهم آوردن مکان و امکانات، به عهدهی شرکت است.
دیگر تفاوت کار کردن به عنوان یک فریلنسر و کار کردن برای یک سازمان به صورت استخدامی این است که فریلنسر باید برای خود مشتری و کار پیدا کند اما کسی که برای یک سازمان کار میکند، فقط باید کارهایی را که سازمان به او محول میکند، انجام دهد و بابت این کارها حقوق ثابتی میگیرد. حتی اگر یک ماه کاری به او محول شود، سازمان مجبور است مطابق با قرارداد، حقوق او را پرداخت کند.
کار کردن به عنوان یک فریلنسر چه معایب و مشکلاتی دارد؟
همانطور که پیش از این گفتیم، کار کردن به عنوان یک فریلنسر، به ویژه در ابتدای کار که هنوز فرد در حوزهی تخصصی خود خیلی شناخته شده نیست و راه و چاه کار خود را نمیداند، با چالشها و مشکلاتی همراه است که در اینجا به آنها پرداختهایم.
· پروژهها باید سر وقت به دست کارفرما برسند: عضی از مشتریها کارهای سنگینی به شما میدهند و از شما میخواهند که آنها را در مدتزمانی کوتاه تحویل دهید. اکثر کسانی که در این کار هستند، نمیتوانند سفارشهای زیادی را رد کنند، زیرا درآمد ثابتی ندارند و هیچ تضمینی وجود ندارد که سفارش بعدی، چه زمانی به دست شما میرسد. بنابراین، باید اکثر سفارشهایی که پول خوبی دارند را بپذیرید. این سفارشها میتوانند کارهای دشواری باشند و حتی مجبور باشید برای انجام آنها در زمان خواسته شده توسط مشتری، چندین شبانهروز، نخوابید.
· بیمه و مزایایی به فریلنسر تعلق نمیگیرد: از آنجایی که شما معمولا قراردادی با مشتریان خود نمیبندید و در صورت عقد قرارداد نیز این قراردادها بسیار کوتاه هستند، مشمول قوانین وزارت کار نمیشوید. بنابراین، کارفرما ملزم نیست که شما را بیمه کند یا مزایایی مثل عیدی، سنوات یا حق اولاد به شما بدهد.
· امنیت شغلی بسیار پایین است: اکثر کسانی که به عنوان فریلنسر کار میکنند، نمیتوانند تبلیغات گسترده و موفقی داشته باشند. به علاوه، در این بازار، دست روی دست زیاد است و بعضیها، به ویژه خانمها با درآمدهای بسیار پایینی که شاید برای خیلیها به صرفه نباشند، کار میکنند. به همین دلیل، گاهی اوقات ممکن است مجبور باشید مدتهای طولانی در انتظار یک سفارش بمانید و در زمانهایی دیگر ممکن است تعداد سفارشها آنقدر زیاد باشد که مجبور باشید سفارشهای بسیار خوبی را رد کنید.
· ارتباطات اجتماعی فریلنسر بسیار محدود است: یکی از مزیتهای کار کردن به صورت حضوری برای یک شرکت یا حتی دورکاری با یک سازمان، داشتن همکار و ایجاد روابطی است که میتواند کمک زیادی به شما باشد. در مقابل، وقتی که در منزل کار میکنید و هیچ همکاری ندارید، ممکن است احساس تنهایی کنید و وقتی به مشکلی بر میخورید، کسی را نخواهید داشت که از او کمک بگیرید.
مقالات مرتبط: فریلنسر کیست؟
Comments