امروزه شغل برنامهنویسی از پرطرفدارترین مشاغل در دنیا است. دلیل آن پیشرفت هرروزهی دانش در این حوزه و باز بودن مسیر پیشرفت همیشگی در آن است. همچنین بعد از همهگیری کرونا مشاهده کردیم که چگونه اکثر کسبوکارها اینترنتی و آنلاین شدند و افراد زیادی حتی بعد از تمام شدن کرونا این عادت را ادامه خواهند داد؛ بنابراین امروزه هر کسبوکاری حداقل دارای یک وبسایت است و برای ایجاد و توسعه آن نیاز به برنامهنویسان در قسمتهای مختلفی از جمله استخدام برنامه نویس فرانت اند دارد.
برنامهنویسان فرانت اند بخش مهمی از این توسعه را تشکیل میدهند؛ زیرا باید اطمینان حاصل کنند که بازدیدکنندگان وبسایت میتوانند بهراحتی با صفحه ارتباط برقرار کنند و تجربه مثبت تعامل کاربران را با وبسایت افزایش دهند. در این مطلب یک راهنمای جامع برای تمام کسانی که قصد استخدام در حوزه برنامه نویسی فرانت اند را دارند تهیهکردهایم تا به شما کمک کنیم که در این راه آسانتر قدم بگذارید.
آشنایی با برنامه نویسی فرانت اند
به بخش قابلمشاهدهی یک وبسایت که کاربران با آن تعامل دارند، فرانت اند گفته میشود. وقتی وارد سایتی میشوید، همهچیزهایی که در سایت مشاهده میکنید اعم از رنگها، فونتهای مختلف، منوها و تمام طراحیهای سایت توسط کدهایی که برنامهنویسان فرانت اند پیاده کردهاند برای شما نشان داده میشود. هدف از برنامهنویسی فرانت اند این است که وقتی کاربران سایتی را مشاهده میکنند، اطلاعات در قالبی که بهراحتی قابلخواندن و مرتبط است برای آنها نمایش داده شود. کاربران در حال حاضر از انواع زیادی از دستگاهها با اندازه و وضوحهای مختلف استفاده میکنند؛ بنابراین برنامهنویس لازم است که به این نکات در هنگام طراحی توجه کند. آنها باید اطمینان حاصل کنند که سایت بهدرستی در انواع مرورگرها، سیستمعاملها و دستگاههای مختلف ظاهر میشود.
برنامهنویسی فرانت اند به دو بخش طراحی و توسعه رابط کاربری تقسیم میشود. در بخش طراحی، برنامهنویسان با استفاده از نرمافزارهای مختلف گرافیکی، ظاهر سایت را طراحی و در بخش دوم، با استفاده از کدهای جاوا اسکریپت، HTML و CSS قالب اصلی سایت را پیادهسازی میکنند. این بخش قابلمشاهده برای کاربران را بخش سمت کاربر نیز (Client Side) میگویند.
فرصتهای شغلی مختلف در حوزه فرانت اند
برنامهنویسهای Front End میتوانند در حوزههای مختلفی فعالیت کنند و استخدام شوند. در اینجا به چند مورد از رایجترین شغلهای موجود در این حوزه اشارهکردهایم.
برنامهنویس فرانت اند
یک برنامهنویس فرانت اند همانطور که پیشازاین گفته شد باید به زبانهای HTML، CSS و جاوا اسکریپت تسلط کامل داشته باشد و بتواند آنها را بهراحتی پیادهسازی کند.
برنامهنویس جاوا اسکریپت
وقتی کلمه برنامه «جاوا اسکریپت» در عنوان شغل گنجانده میشود، نشاندهنده آن است که برنامهنویس باید یک توسعهدهنده جاوا اسکریپت حرفهای باشد که دارای مهارتهای برنامهنویسی پیشرفته، توسعه نرمافزار و توسعه اپلیکیشن باشد.
برنامهنویس HTML و CSS
این شغل مربوط به داشتن مهارتهای حرفهای در حوزههای HTML و CSS است و نیازی به دانستن زبان جاوا اسکریپت نیست.
طراح فرانت اند سایت
هنگامیکه کلمه طراح در عنوان شغل گنجانده میشود، نشاندهنده آن است که فرد علاوه بر داشتن مهارتهای اصلی (HTML و CSS) باید مهارتهای طراحی حرفهای را نیز داشته باشد.
طراح رابط کاربری UI
در این شغل برنامهنویس باید مهارتهای طراحی وب و طراحی تعامل (Interaction Design) را نیز علاوه بر مهارتهای برنامهنویسی فرانت اند داشته باشد.
کارشناس تست نرمافزار
در این شغل توسعهدهنده باید دارای تجربه گستردهای در تست و مدیریت نرمافزار باشد که شامل تست واحد، عملکرد، کاربر و A/B است.
کارشناس سئو فرانت اند
بعضی از کارفرمایان در هنگام استخدام برنامه نویس فرانت اند از او انتظار دارند که به اصول سئو مسلط باشد. در این صورت این فرد باید قابلیت برنامهنویسی فرانت اند با پیش بردن استراتژیهای حوزه سئو را داشته باشد.
برنامه نویس فرانت اند موبایل و تبلت
در این شغل، برنامهنویس باید تجربه و مهارت کافی برای توسعه فرانتاندهایی که در گوشیهای موبایل و تبلت اجرا میشوند را داشته باشد.
عوامل تاثیرگذار روی حقوق برنامه نویس فرانت اند
حقوق و دستمزد برنامهنویسی فرانت اند به عوامل متعددی وابسته است که شاید مهمترین آنها موقعیت جغرافیایی باشد. در زیر میخواهیم تمامی این عوامل را بررسی کنیم.
موقعیت جغرافیایی
حقوق برنامه نویس فرانت اند از کشوری به کشور دیگر بسیار متفاوت است. همانند بسیاری از شغلهای دیگر، حقوق این برنامهنویسان در ایالات متحده آمریکا، بیش از اکثر کشورهای جهان است. در مقابل، در جمهوری اسلامی ایران، برنامه نویسان فرانت اند درآمد بسیار پایینتری در مقایسه با سایر کشورها دارند.
حقوق و دستمزد برنامهنویسی سمت کاربر، حتی از شهری به شهر دیگر متفاوت است. برای مثال، در کشور ما، بیشترین حقوق را برنامهنویسانی دریافت میکنند که با سازمانهای واقع در پایتخت یا دیگر شهرهای بزرگ ایران همکاری دارند.
تجربه
معمولا برنامهنویسان بر اساس سطح تجربه به سه سطح زیر تقسیمبندی میشوند:
برنامهنویس جونیور یا مبتدی: سابقه کار کمتر از ۲ سال
برنامهنویس سطح متوسط: سابقه کار ۲ الی ۵ سال
برنامهنویس سنیور یا حرفهای: سابقه کار بالای ۵ سال
اختلاف حقوق برنامهنویسان فرانت اند در سه سطح جونیور، متوسط و حرفهای با هم دیگر خیلی زیاد است. برای مثال، در حالی که در ایالات متحده آمریکا، یک برنامهنویس فرانت اند جونیور در سال چیزی حدود ۶۵ هزار دلار حقوق دریافت میکند، دستمزد سالانه یک برنامهنویس front-end سطح متوسط حدود ۹۰ هزار دلار و حقوق سالانه یک برنامهنویس سمت کاربر حرفهای، بالای ۱۰۵ هزار دلار است. در رابطه با حقوق و دستمزد برنامهنویسان فرانت اند در کشورهای مختلف دنیا در یک بخش مجزا در همین مقاله صحبت خواهیم کرد.
مهارتها
قاعدتا یک برنامهنویس هر چقدر مهارتهای بیشتری داشته باشد، به زبانهای برنامهنویسی بیشتری مسلط باشد و بتواند با فریمورکهای بیشتری کار کند، حقوق بالاتری خواهد داشت. مهارتهایی که یک برنامهنویس فرانت اند باید داشته باشد عبارتند از:
تسلط به برنامهنویسی HTML/CSS
تسلط به برنامهنویسی جاوااسکریپت
آشنایی با فریمورکها
آشنایی با اصول طراحی رسپانسیو یا واکنشگرا
مهارت در فرایند ورژن کنترل
مهارت در تست کردن کد و رفع خطاهای آن
مهارت در کار کردن با ابزارهای توسعه مرورگر
مهارت در کار کردن با برنامههای سنجش عملکرد وبسایت
مهارت در کار کردن با CSS Preprocessing
مهارت در GUI
بعضی از مهارتهای تکمیلی برنامهنویسی سمت کاربر عبارتند از:
مهارت در React و React Native
مهارت در Node JS
آشنایی با زبان برنامهنویسی Scala
مهارت در کار کردن با Spark
مهارت در کار کردن با Hadoop
آشنایی با کتابخانه JQuery
مهارت در AngularJS
آشنایی با Bootstrap
مدرک تحصیلی و گواهینامههای آموزشی
بعضی از سازمانهای بزرگ و به ویژه سازمانهای دولتی، علاوه بر مهارتهای برنامهنویسان، نیمنگاهی نیز به سطح تحصیلات آنها دارند. معمولا در سازمانهای دولتی، هر چه سطح تحصیلات شما بالاتر باشد، حقوق بیشتری دریافت میکنید. در بعضی از سازمانهای خصوصی نیز به برنامهنویسان front end که دارای مدرک تحصیلات تکمیلی در رشتههای مرتبط مثل مهندسی نرمافزار یا مهندسی فناوری اطلاعات باشند، حقوق بیشتری از برنامهنویسان دارای مدرک تحصیلی لیسانس تعلق میگیرد.
داشتن گواهینامههای آموزشی معتبر و گذراندن بعضی از دورههای آموزشی، میتواند روی حقوق برنامه نویس فرانت اند تأثیرگذار باشد.
میزان حقوق برنامه نویس فرانت اند در ایران و جهان
هنوز گزارش تحقیق جامعی در رابطه با حقوق و دستمزد برنامهنویسان فرانت اند در کشور ما در سال ۱۴۰۰ منتشر نشده است. با این حال، در گزارش حقوق و دستمزد ۱۴۰۰ جاب ویژن میتوان حقوق برنامهنویسان HTML، CSS، JavaScript و دیگر زبانهای برنامهنویسی مورد استفاده در توسعه وب را مشاهده کرد.
بر اساس این گزارش، برنامهنویسان HTML، CSS یا JavaScript در سال ۱۴۰۰ در شهر تهران، در سه سطح جونیور، متوسط و حرفهای، به ترتیب، حدود ۶ و نیم میلیون تومان، دوازده میلیون تومان و ۱۶ میلیون تومان درآمد دارند. میانگین حقوق این برنامه نویسان در دیگر شهرهای بزرگ چیزی حدود ۹ میلیون تومان است.
برنامهنوسان NodeJS تقریبا حقوق مشابهی با برنامهنویسان HTML، CSS یا JavaScript دریافت میکنند اما حقوق برنامهنویسان انگولار، در تمامی سطوح، کمی بالاتر است. این در حالی است که برنامه نویسان React درآمد بسیار بالاتری دارند و یک برنامه نویس React حرفهای در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ چیزی حدود ۲۶ میلیون تومان حقوق میگیرد.
همانطور که دیدید، یک برنامهنویس سمت سرور معمولی و در سطح متوسط در کشور ما، چیزی حدود ۱۲ میلیون تومان حقوق میگیرد. که در سال برابر با ۱۴۴ میلیون تومان است. این حقوق با نرخ دلار ۲۷ هزار تومان (در زمان نوشتن این مقاله در اوایل شهریور ماه ۱۴۰۰) معادل با ۵ هزار و ۳۳۰ دلار بر سال است. این در حالی است که یک برنامه نویس فرانت اند در ایالات متحده آمریکا چیزی حدود ۹۰ هزار دلار در سال حقوق میگیرد و یک برنامه نویس سمت کاربر در سوئیس بالای ۱۰۰ هزار دلار در سال درآمد دارد!
در اکثر کشورهای اروپایی شامل کشورهای اسکاندیناوی و کشورهای اروپای غربی، حقوق و دستمزد یک برنامهنویس فرانت اند، چیزی حدود ۵۰ الی ۶۰ هزار دلار آمریکا است.
میانگین حقوق سالانه یک برنامهنویس سمت کاربر در کشورهای کانادا، اوکراین و استرالیا، به ترتیب حدود ۶۰ هزار دلار، ۳۰ هزار دلار و ۷۰ هزار دلار آمریکا است.
با توجه به درآمد بسیار بهتر برنامهنویسی فرانت اند در کشورهای دیگر در مقایسه با کشور ما، به نظر میرسد که مهاجرت بهترین راه برای این برنامهنویسان است تا بتوانند ارزش واقعی کار خود را دریافت کنند.
جمعبندی
یک برنامهنویس فرانت اند وظیفه ایجاد قسمتهایی از وبسایتها یا اپلیکیشنها را دارد که کاربر با آن در تعامل است. دانستن زبانهای برنامهنویسی HTML، CSS و جاوا اسکریپت همراه با دانش فنی کافی در موارد دیگر از ملزومات این شغل است. بازار کار در حوزه برنامهنویسی در کشور ما در حال رشد است و هرروزه شرکتهای بیشتری به دنبال استخدام برنامه نویس فرانت اند هستند. همچنین با افزایش تقاضا برای این حوزه شغلی، درآمد آن برای نیروهای باتجربه و حرفهای بسیار درآمد خوبی است. قابلذکر است که همیشه برای ورود به این شغل با هر تحصیلاتی راه برای شما باز است و با شروع کارآموزی در شرکتهای مختلف و کسب تجربه و مهارت کافی در این حوزه میتوانید آینده شغلی بسیار خوبی داشته باشید.
Comments