top of page
Search
jobvisionseo

استخدام در شرایط کرونایی چگونه است؟

فناوری‌های ارتباطی که روز‌به‌روز در حال پیشرفته‌تر شدن هستند، به راستی دنیای ما را دگرگون کرده‌اند. امروزه، اپلیکیشن‌ها و پلتفرم‌هایی مثل اسکایپ، مایکروسافت تیمز، ترلو، زوم و … شرایط را بیش از هر دوره‌ی دیگری در تاریخ برای استخدام‌ شدن به صورت دورکاری مساعد نموده‌اند. از سوی دیگر، افزایش حضور مؤثر مردم و به دنبال آن‌ها، کسب‌وکارها در فضای مجازی، سبب توسعه‌ی هر چه بیشتر مشاغلی شده است که امکان انجام آن‌ها به صورت دورکاری وجود دارد. در نتیجه، فاصله‌ی مکانی در دنیای این کسب‌وکارها دیگر معنایی ندارد.

کار کردن پرسنل از منزل، هم برای سازمان‌ها و هم برای پرسنل، مزیت‌های بسیار زیادی دارد. در شرایط همه‌گیری ویروس کووید-۱۹ که حفظ فاصله‌ی اجتماعی ضرورت دارد، اهمیت این نوع همکاری، بیش از پیش مشخص شده است. در واقع، این همه‌گیری با تمام رنج‌ها و سختی‌هایی که به جامعه‌ی بشری تحمیل نمود، سبب شد تا نگاه سازمان‌ها به کار در منزل، تغییر کند و در دوران قرنطینه، ابزارهای دورکاری، با سرعتی خیره‌کننده، توسعه یافتند. این توفیق اجباری نه تنها هزینه‌های کسب‌وکارها را کاهش می‌دهد و رفاه پرسنل را بالا می‌برد، بلکه در درازمدت اثرات بسیار مهمی مثل کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی به دلیل کاهش رفت‌وآمدهای غیرضروری و کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای خواهد داشت.

نگاهی جامع به دورکاری



منظور از دورکاری فقط مشاغل اینترنتی نیست بلکه با استفاده از تلفن نیز می‌توان از منزل کسب درآمد داشت. با این حال، به دلیل هزینه‌بر بودن استفاده از تلفن در منزل در اکثر موارد، کار در منزل از نوع تلفنی خیلی مرسوم نیست. البته امروزه سیستم‌های VoIP یا همان تلفن اینترنتی و مرکز تماس ابری (cloud PBX) توانسته‌اند این مشکل را حل کنند. این سیستم‌های تلفنی هزینه‌ی بسیار اندکی برای کسب‌وکارها دارند و هیچ هزینه‌ی اضافی به دوش کارکنان تحمیل نمی‌کنند زیرا پرسنل سازمان‌ها می‌توانند از هر جایی در دنیا، از خط تلفن سازمانی خود استفاده کنند و نیازی به استفاده از خطوط تلفن شخصی خود ندارند.

دقت داشته باشید که هر شغلی را نمی‌توان به این شکل انجام داد و تنها مشاغلی قابلیت استخدام دورکاری دارند که محصول آن‌ها فایل‌های دیجیتالی ذخیره شده روی دستگاه‌های شخصی (مثل طراحی گرافیک) یا سرور‌ها (مثل تولید محتوای متنی به صورت realtime در وردپرس) باشد یا روند انجام کار تنها نیاز به ارتباط غیرحضوری از طریق تماس صوتی، تصویری یا چت داشته باشد. کلیه‌ی مشاغلی که شامل تولید یک محصول فیزیکی با کمک نیروی انسانی حاضر در محل هستند یا کلیه‌ی مشاغلی که نیازمند ارائه‌ی خدمات توسط نیروی انسانی هستند، حداقل در حال حاضر، امکان کار از منزل را ندارند.

در مجموع می‌توان گفت که شرایط استخدام دورکاری تفاوت خیلی زیادی با شرایط استخدام مشاغل حضوری ندارد.

مزایای استخدام دورکاری برای سازمان‌ها

  • افزایش بازدهی پرسنل

  • افزایش رضایت پرسنل

  • بهبود شانس جذب و حفظ نیروی انسانی خوب

  • کاهش غیبت کارکنان

  • کاهش نیاز به اجاره یا خرید دفتر کار و فضای پارکینگ

  • فرصتی برای جذب نیروی انسانی شایسته بدون محدودیت فاصله و محل زندگی

  • کمک به بهبود وضعیت ترافیک به سود جامعه

  • انعطاف‌پذیری در ادامه‌ی کار در صورت رخداد بحران‌هایی مثل شرایط آب‌وهوایی نامطلوب یا شیوع بیماری‌های واگیر

معایب استخدام دورکاری برای سازمان‌ها

  • هزینه‌های اولیه برای راه‌اندازی دفتر در منزل پرسنل بسیار بالا است. البته تنها بعضی از سازمان‌ها، به ویژه سازمان‌های دولتی که کارکنان خود را بالاجبار در شرایط خاص مثل قرنطینه به دلیل همه‌گیری کووید-۱۹، دورکار می‌کنند، چنین کاری را انجام می‌دهند و خیلی از سازمان‌های خصوصی که به دنبال استخدام دورکاری هستند، این مسئولیت را به دوش پرسنل تازه جذب شده می‌گذارند.

  • کاهش تعاملات روزانه‌ی کارفرما با کارکنان

  • کاهش ارتباط حضوری و چهره به چهره‌ در محیط (مجازی) کار

  • زمان‌بر بودن برطرف کردن مشکلات فنی

  • ممکن است پرسنل احساس منزوی بودن کنند و حس کار کردن در قالب یک تیم را نداشته باشند

مزایای استخدام دورکاری برای کارجویان

  • صرفه‌جویی در هزینه‌های رفت و آمد

  • عدم مواجهه با خطرهای رفت و آمد مثل تصادفات رانندگی و بیماری‌های واگیر

  • عدم نیاز به تغییر محل سکونت

  • صرفه‌جویی در زمان به دلیل عدم نیاز به رفت و آمد به محل کار وقت آزاد بیشتر

  • فرصتی برای برنامه‌ریزی انعطاف‌پذیرتر

  • کاهش استرس

  • افزایش بازدهی و رضایت کارفرما

شرایط استخدام دورکاری

سازمان‌ها برای اینکه نیروی دورکار جذب کنند، شرایطی دارند. اول اینکه در اکثر سازمان‌ها، ساخت یک دفتر خانگی یا تهیه‌ی امکانات دورکاری مثل کامپیوتر شخصی و اینترنت پر سرعت بر عهده‌ی پرسنل است. در بعضی از سازمان‌ها، نیروهایی که در منزل کار می‌کنند باید طبق یک برنامه‌ی زمانی، هر چند وقت یکبار در محل شرکت حاضر شوند. وقتی در یک سازمان استخدام می‌شوید، فرقی نمی‌کند که دورکار باشید یا به صورت حضوری کار کنید؛ کارفرما موظف است طبق قانون کار با شما قرارداد امضاء کند، شما را بیمه نماید و تمامی حقوق و مزایای وزارت کاری را به شما پرداخت نماید.

البته بعضی از سازمان‌ها به جای اینکه با شما قرارداد دائمی ببندند، با شما به صورت پروژه‌ای کار می‌کنند. در این مشاغل، شما به صورت فریلنسینگ کار می‌کنید و قاعدتا خبری از قرارداد، بیمه و حقوق و مزایای وزارت کاری نیست. بنابراین، پش از ارسال رزومه برای آگهی‌های شغلی یا پیش از شروع به همکاری با سازمان‌ها، این موضوع را روشن کنید و بدون بستن قرارداد با هیچ شرکتی کار نکنید.

معمولا کارفرمایان از نیروهای دورکار انتظار بازدهی بیشتری دارند. دقت داشته باشید که در اکثر مشاغلی که پرسنل از منزل کار می‌کنند، کارفرما حساسیت بیشتری روی انجام به موقع کارها دارد. این موضوع به دلیل عدم نظارت کامل روی نیروها است. با این حال، مطالعات نشان داده است که بسیاری از پرسنل، حتی وقتی که تحت نظارت هم نباشند، صادقانه به کارهای محول از طرف کارفرما رسیدگی می‌کنند و بازدهی بیشتری دارند.

معمولا در این مشاغل از شما خواسته می‌شود که برای ارتباطات درون‌سازمانی از پیام‌رسان‌هایی مثل واتس‌اپ و تلگرام ابزارهای دورکاری مثل مختلف، مثل زوم، اسکایپ، ترلو، مایکروسافت تیمز، گوگل درایو و … استفاده کنید و مدام آنلاین باشید تا کارفرما بتواند در هر زمانی به شما دسترسی داشته باشد و کارها را به راحتی به شما محول کند.



جمع بندی

دورکاری به معنی کار کردن در منزل و ارتباط همزمان با کارفرما یا همکاران از طریق ابزارهای ارتباطی مثل تلفن یا اینترنت است .امروزه توسعه‌ی ابزارهای دورکاری مختلف مثل تلفن ثابت اینترنتی و پلتفرم‌هایی مثل ترلو، مایکروسافت تیمز، گوگل درایو، اسکایپ و … امکان کار کردن پرسنل از منزل را برای بسیاری از سازمان‌ها فرآهم آورده است. این شیوه‌ی همکاری، مزایای بسیار زیادی برای سازمان‌ها و پرسنل آن‌ها دارد و البته، جامعه و محیط زیست دارد. البته دورکاری معایب و چالش‌هایی نیز دارد که در مقایسه با مزایای آن بسیار ناچیز هستند. به عنوان یک مثال می‌توان از دوران قرنطینه به دلیل همه‌گیری ویروس کووید-۱۹ نام برد که در آن دوران، بسیاری سازمان‌هایی که زیرساخت‌ها و برنامه‌ریزی لازم برای دورکاری را داشتند، نه تنها ضربه نخوردند بلکه در بعضی موارد به دلیل افزایش حضور مردم در فضای مجازی و افزایش نیاز به خدمات اینترنتی، توانستند از این فرصت به نفع خود استفاده کنند.

مشاغل بسیار متنوعی را می‌توان بدون نیاز به خروج از منزل و تنها با داشتن یک اتصال مناسب اینترنت و یک کامپیوتر شخصی انجام داد که از آن جمله می‌توان به حسابداری و مشاغل مرتبط، دیجیتال مارکتینگ و مشاغل مرتبط، برنامه‌نویسی و مشاغل مرتبط، معماری، طراحی گرافیک، ترجمه، منشی‌گری، کارمند اداری و … اشاره کرد.

شرایط استخدام دورکاری تفاوت زیادی با شرایط مشاغل حضوری ندارد و کارفرما موظف است که با کارجو قرارداد امضاء کند، او را بیمه نماید و حقوق و مزایای وزارت کاری را به او پرداخت کند. در مقابل، کارجو نیز موظف است که امکانات دورکاری مثل اینترنت پرسرعت و کامپیوتر شخصی را تهیه کند و در شرایطی که نظارت چندانی از طرف کارفرما روی او وجود ندارد، کارهای محول شده از طرف سازمان را با نهایت دقت و سرعت انجام دهد.

0 views0 comments

Comments


bottom of page