top of page
Search
jobvisionseo

آینده و بازار کار مشاغل حسابداری و حسابرسی

در هر شرکت و سازمان، یکی از مهم‌ترین مسائل برای مدیران و سایر کارمندان مجموعه، مسائل مالی مانند سود، هزینه، حقوق و… است. به همین دلیل جذب حسابدار از حساس‌ترین و سخت‌ترین کارهاست. تمامی امور مالی از جمله بودجه‌بندی، بستن حساب‌ها، پرداخت حقوق و دستمزد و… بر عهده حسابدار شرکت است. این مسئله باعث شده تقاضا برای استخدام حسابدار روزبه‌روز افزایش یابد. با در نظر گرفتن این نکات می‌توان گفت برخلاف گذشته که حسابداری شغلی نسبتا کم‌اهمیت تلقی می‌شد؛ این روزها دانش شما در این زمینه بسیار ارزشمند شناخته می‌شود و با داشتن مدرک حسابداری هر کجا بروید؛ جای شماست و استخدام می‌شوید.

بعضی‌ها حسابداری را با حسابرسی یکی می‌دانند ولی در واقع، حسابرسی یکی از شاخه‌های حسابداری است. حسابرس‌ها را می‌توان پلیس امور مالی و حسابداری سازمان‌ها دانست. همان‌طور که بدون حضور پلیس اغتشاش و بی‌نظمی همه شهر را پر خواهد کرد؛ در صورت نبودن حسابرس هم واحد مالی و دفاتر حسابداری بی‌نظم و به‌هم‌ریخته خواهد بود. همین مسئله باعث شده سازمان‌ها هر چه بیشتر متوجه اهمیت استخدام حسابرس شوند. اگر هم به حسابداری و تراز کردن صورت‌های مالی علاقه‌مندید و هم به کمی ماجراجویی؛ حسابرسی شغل ایده‌آل شماست.

حضور حسابرس در واحد مالی سازمان می‌تواند از بروز اشتباهات و تخلفات عمدی و غیرعمدی جلوگیری کرده و مانع از هزینه کردهای اضافی شود. شرایط اقتصادی و فضای رقابتی بازار باعث شده بهینه کردن هزینه‌ها و جلوگیری از مخارج اضافی اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کند. و حسابرس همان فردی است که می‌تواند بر این شرایط نظارت کرده و آن را بهبود ببخشد.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام حسابداری و حسابرسی، کلیک کنید.

تعریف حسابداری



حسابداری عبارت است از جریان یا فرآیند گزارش‌دهی تراکنش‌های مالی در یک کسب‌وکار. معمولا، گزارش‌های حسابداری به صورت بیانه‌های مالی مثل تراز مالی، جریان نقدی و … هستند. به علاوه می‌توان آن را به عنوان یک سیستم اطلاعاتی تعریف کرد که اطلاعات اقتصادی و تجاری یک سازمان را محاسبه و گزارش می‌کند. این اطلاعات در اختیار کسانی قرار می‌گیرند که برای تصمیم‌گیری، به آن‌ها نیاز دارند. حسابداری، تراکنش‌های مالی و رویدادهای تجاری یک سازمان را تعیین می‌کند.

چندین تعریف برای این رشته وجود دارد. در یکی از این تعاریف، گفته می‌شود که «حسابداری عبارت است از فرایند ثبت، محاسبه، تحلیل و گزارش سیستماتیک اطلاعات مرتبط با تراکنش‌های مالی یا تجاری یک سازمان». مؤسسه‌ی آمریکایی حسابداران عمومی دارای مجوز (AICPA)، این رشته را به عنوان «هنر ثبت، دسته‌بندی و خلاصه‌سازی تراکنش‌ها و رویدادهای تجاری یک سازمان و تفسیر نتایج به دست آمده» تعریف می‌کند.

تعریف حسابرسی

حسابرسی یکی از زیرمجموعه‌های رشته‌ی حسابداری است و به بررسی اعتبار صورت‌های مالی تهیه شده پرداخته و دقت و شفافیت در امور مالی سازمان‌ها را بررسی می‌کند. می‌توان گفت حسابدار مسئول تهیه گزارش‌ها و صورت‌های مالی است و حسابرس وظیفه کنترل و نظارت بر این اسناد را بر عهده دارد.

با توجه به این تعریف، بیشتر سازمان‌ها و مجموعه‌های معتبر و بزرگ به استخدام حسابرس نیاز دارند تا جلوی تخلفات مالی آنها گرفته شود. البته استخدام حسابرس تنها توسط سازمان‌ها اتفاق نمی‌افتد و برخی از این افراد به‌صورت مستقل و پروژه‌ای کار می‌کنند.

حسابرس باید از صحت و دقت تمام صورت‌های مالی و اسناد تهیه شده، اطمینان حاصل کرده و هر گونه تخلف یا اشتباه در امور اقتصادی و مالی سازمان را پیدا کرده و آن را گزارش دهد. استخدام حسابرس از بروز اختلاس یا دزدی جلوگیری کرده و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد.

دلیل نیاز روزافزون به استخدام حسابدار چیست؟

همان‌گونه که می‌دانید، وظیفه اصلی هر حسابدار، سروسامان دادن به مسائل مالی شرکت‌ها و برنامه‌ریزی برای کسب سود بیشتر است. بنابراین هر کجا پولی ردوبدل می‌شود؛ باید حسابداری هم حضور داشته باشد. از آنجا که اساسی‌ترین مسئله هر سازمان کسب درآمد است، می‌توان گفت در هر سازمان بزرگ یا کوچکی، نیاز به استخدام حسابدار وجود داردو

اگر در جستجوی یافتن شغلی در این زمینه هستید؛ کافی است سری به کاریابی آنلاین جاب ویژن بزنید و با انتخاب دسته شغلی حسابداری، تعداد زیادی از آگهی‌های استخدام کمک حسابدار، حسابدار و… را مشاهده کنید.

با توجه به افزایش شرکت‌های ثبت شده و سختگیری بیشتر در قوانین مالیاتی، نیاز به جذب حسابدار بیشتر شده و آزادی عمل بیشتری در انتخاب مسیر شغلی خود به‌عنوان حسابدار دارید. البته نیاز به حسابدار و تعداد فرصت‌های شغلی پیشنهادی، به عوامل دیگری مانند رشد اقتصادی هم وابسته است.

بر اساس گزارش دفتر آمار ایلات متحده امریکا، رشد شغل حسابداری تا انتهای سال ۲۰۲۶ میلادی به میزان ۱۰ درصد نسبت به سال ۲۰۱۶ افزایش پیدا خواهد کرد. این در حالی است که میانگین رشد شغلی در سایر گروه‌ها در بازه‌ی زمانی مشابه، ۷ درصد اعلام شده است. با توجه به تغییر قوانین مالیاتی و رواج بیشتر شرکت‌ها، به نظر می‌رسد تعداد فرصت‌های شغلی برای همکاری با حسابدارها افزایش خواهد داشت.

دلایل نیاز به استخدام حسابرس



برخی از سازمان‌های بزرگ و معتبر، در واحد حسابداری و مالی خود اقدام به استخدام حسابرس می‌کنند تا بر عملکرد واحد نظارت کرده و سیستم حسابداری و دفاتر حسابداری را از نظر کارآیی بهینه‌سازی نماید. برخی از سازمان‌ها، انتظار دارند حسابرس اظهارنامه‌های مالیاتی را پر کرده و در موارد مربوط به قوانین و مقررات به آنها کمک کند. همچنین حسابرسان کارمند در داخل سازمان، توصیه‌ها و راهکارهایی برای افزایش درآمد و کاهش هزینه‌ها و روش‌های مدیریت مالی ارائه خواهند داد.

البته تعداد زیادی از حسابرسان، کسب‌وکار مستقل خودشان را دارند و در دفاتر و شرکت‌های شخصی کار می‌کنند. هنگامی که کارفرما نیاز به همکاری پروژه‌ای با حسابرس داشته باشد به این دفاتر مراجعه خواهد کرد. معمولا سازمان‌های کوچک‌تر برای حل مشکلات مالیاتی خود یا سازماندهی سوابق و اسناد مالی خود، از این افراد کمک خواهند خواست. همچنین در مواقعی که کارفرما احساس کند شخصی از داخل سازمان قصد کاری غیر قانونی (اختلاس یا دست‌کاری حساب‌ها) را دارد؛ به دفاتر حسابرسی مستقل مراجعه خواهد کرد. حسابرسان با بررسی دفاتر و اسناد مالی، می‌توانند اعلام کنند که آیا دست‌کاری در اسناد صورت گرفته یا خیر.

بازار کار حسابداری در دهه‌ی پیش رو چه وضعیتی خواهد داشت؟

همانطور که گفته شد، در حال حاضر تمامی شرکت‌های خصوصی و سازمان‌های دولتی، نیازمند به جذب حسابدار هستند. با وجود تمامی پیشرفت‌هایی که در فناوری حاصل شده است، هنوز هیچ اپلیکیشنی نمی‌تواند جای حسابداران را بگیرد. به همین دلیل، پیشبینی می‌شود که با رشد کلی مشاغل در دهه‌ی پیش رو، نیاز به حسابدارن نیز افزایش یابد. انتظار می رود که از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، بازار کار این رشته، چهار درصد رشد داشته باشد. این میزان رشد، با میانگین رشد تمامی مشاغل دیگر، برابر می‌باشد.

بازار کار حسابرسی در آینده چگونه خواهد بود؟



اگر در جستجوی کار حسابداری هستید، باید بدانید که آینده کاری بسیار خوبی در انتظار حسابرسان است؛ چرا که با پیچیده‌تر شدن قوانین و سختگیرانه‌تر شدن امور مالیاتی، نیاز سازمان‌ها و مجموعه‌ها به فردی که بر این قوانین تسلط داشته و بتواند صورت‌های مالی را اصلاح کند، بیشتر خواهد شد. همچنین جهانی شدن بازارها و همکاری بین‌المللی سازمان‌‌ها با یکدیگر، نیازهای جدیدی در امور مالی پدید خواهد آورد که نیاز به استخدام حسابرس را بیشتر خواهد کرد. البته برای اینکه با سازمان‌های خارج از ایران همکاری داشته باشید،‌ باید مدارک بین‌المللی حسابرسی را دریافت کرده باشید.

کدام‌بخش‌های تجاری و صنعتی نیاز بیشتری به حسابداران دارند؟

همانطور که گفته شد، تمامی بخش‌های تجاری نیازمند حسابداران هستند. حتی سازمان‌های دولتی و سازمان‌های غیرانتفاعی مثل مؤسسات خیریه نیز به این جایگاه شغلی نیاز دارند. با این وجود، بعضی از سازمان‌ها نیاز بالاتری به حسابدار، دارند. بعضی بخش‌های اقتصادی و تجاری که نیاز به این شغل در آن‌ها بیش از سایر بخش‌هاست، عبارتند از:

  • شرکت‌های حسابداری و سازمان‌های بازرسی مالی

  • بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری

  • شرکت‌های خصوصی یا دولتی بزرگ مثل ایرانخودرو، دی‌جی‌کالا، اسنپ، ایرانسل و …

  • بیمارستان‌ها

  • شرکت‌های فعال در بخش خدمات عمومی مثل آموزشگاه‌ها

چگونه حسابدار شویم؟

تعداد آگهی‌های جذب حسابدار کم نیست؛ اما متقاضیان شغل حسابداری هم بسیارند. اگر فارغ‌التحصیل رشته حسابداری هستید یا دوره‌های معتبری در این زمینه گذرانده‌اید اما هنوز مشغول به کار نشده‌اید؛ بهتر است ابتدا برای استخدام کمک حسابدار اقدام کنید.

معمولا سازمان‌ها برای جذب حسابدار به سابقه کاری توجه ویژه‌ای دارند. بنابراین اگر سابقه کار ندارید بهتر است از ارسال درخواست برای آگهی‌های استخدام کارآموز حسابداری یا کمک حسابدار شروع کنید. دوره‌ی کارآموزی، هم به‌عنوان سابقه کار برای شما در نظر گرفته خواهد شد و هم فرصت بی‌نظیری است که بتوانید تسلط روی مهارت‌های تخصصی خود را افزایش دهید.

در این مدت می‌توانید تا حد امکان در دوره‌های آموزشی مرتبط شرکت کنید و با افراد دیگری که در مجموعه شما و با عنوان حسابدار یا مدیر مالی مشغول به کار هستند؛ ارتباط برقرار کنید. این ارتباطات بعدها برای جذب بسیار به کار شما خواهد آمد.

اگر هم هنوز فارغ‌التحصیل نشده‌اید؛ برای آگهی‌های استخدام کمک حسابدار ویژه دانشجویان درخواست بدهید. این زمان، فرصت طلایی است که نیازمندی‌های بازار کار و دانش مورد نیاز برای انتخاب شدن در گزینش‌ها را بشناسید.

به طور کلی می‌توان گفت که چهار گام تبدیل شدن به یک حسابدار عبارتند از:

  • فارغ‌التحصیلی در رشته‌ی حسابداری یا رشته‌های مرتبط با آن در یکی از مقاطع کاردانی تا دکتری

  • تعیین مسیر شغلی

  • گذراندن یک دوره‌ی کارآموزی

  • تحصیلات خود را تکمیل کنید

  • ارسال رزومه برای آگهی‌های استخدام حسابدار حرفه‌ای

آینده‌ی حسابداری

همانطور که گفتیم، بازار کار حسابداری در حال رشد است. با این حال، این رشد چندان سریع نیست. اکثر کاری که حسابدارها انجام می‌دهند، ثبت و تحلیل داده‌ها است؛ کاری که نرم‌افزارهای کامپیوتری می‌توانند به خوبی انجام دهند. اخیرا، با پیشرفت هوش مصنوعی، اپلیکیشن‌ها می‌توانند پیچیده‌ترین تحلیل‌ها را انجام دهند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که با رشد سریع فناوری، جایگاه شغلی حسابداران، به خطر بیافتد.

البته تا رسیدن به جایی که کامپیوترها، تمامی امور مالی را انجام دهند، راهی طولانی در پیش داریم. با این حال، هرچه کاربرد اپلیکیشن‌ها در امور مالی سازمان‌ها بیشتر شود، حسابداری سنتی، رفته‌رفته کم‌اهمیت‌تر می‌شود. بهترین کار برای اینکه حسابداران بتوانند خودشان را با پیشرفت فناوری سازگار کنند و اشتغالشان را تضمین نمایند، یادگیری برنامه‌نویسی است. قطعا اپلیکیشن‌هایی که در آینده کارهای حسابداران را انجام خواهند داد، نیاز به توسعه، نظارت و به روز‌رسانی انسانی دارند. این کارها بدون کمک حسابداران دارای مهارت برنامه‌نویسی یا برنامه‌نویسان آشنا به حسابداری، امکان‌پذیر نیست.

حقوق حسابدار



حقوقی که حسابدارها دریافت می‌کنند؛ ارتباط مستقیمی با مهارت‌ها، سابقه کار و مجموعه‌ای دارد که در آن مشغول هستند. البته شما می‌توانید علاوه بر کار تمام وقت به دنبال استخدام حسابدار پاره‌وقت یا دورکار هم باشید و بعد از ساعات کاری با انجام این پروژه‌ها، حقوق بیشتری دریافت کنید.

همچنین بیشتر سازمان‌ها، هنگام گزینش حسابدار کمتر به مدرک تحصیلی توجه می‌کنند و گذراندن دوره‌های معتبر در موسسات مطرح، از اهمیت بیشتری برخوردار است و می‌تواند در بالا رفتن حقوق دریافتی شما تاثیرگذار باشد.

اگر ترجیح می‌دهید به طور تخصصی در یکی از گرایش‌های حسابداری مشغول به کار شوید؛ قطعا گذراندن دوره‌های مرتبط با آن گرایش کمک شایانی به شما خواهد کرد. اما اگر برای موقعیت شغلی حسابدار عمومی در جستجوی کار هستید؛ مهم‌ترین دوره‌هایی که به شما در گزینش کمک خواهند کرد دوره‌های آموزشی مالیات و حسابرسی هستند. چرا که معمولا سازمان‌ها برای حسابدارانی که تسلط کامل به قوانین بیمه و مالیات دارند؛ حقوق بالاتری در نظر می‌گیرند.

جمع‌بندی تمامی بخش‌های دولتی، اقتصادی و تجاری کشور، نیازمند استخدام حسابدار هستند. حسابداری نقشی کلیدی در امور مالی سازمان‌ها دارد. حسابداران، تراکنش‌های مالی شرکت‌ها را ثبت و تحلیل می‌کنند. آن‌ها بر پیروی امور مالی سازمان‌ها از قانون نظارت دارند. حسابداری در بودجه‌بندی و برنامه‌ریزی‌های مالی نقشی تعیین کننده دارد. انتظار می‌رود که این شغل از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود ۴ درصد رشد داشته باشد.

به نظر می‌رسد که با پیشرفت فناوری، در آینده‌ای نه‌چندان نزدیک، حسابداری سنتی جای خودش‌ را به حسابداری رایانشی می‌دهد. برای اینکه حسابداران بتوانند در بازار کار حسابداری باقی بمانند، باید بتوانند خودشان را با این تغییر سازگار کنند و چه کاری بهتر از یادگیری برنامه‌نویسی؟!

سازمان‌های بزرگ، علاوه بر حسابدار، به استخدام حسابرس نیز نیاز دارند. حسابرس را می‌توان کارآگاه بخش مالی و حسابداری سازمان دانست. با پذیرفته شدن در این موقعیت شغلی علاوه بر دریافت حقوق بالا و تضمین آینده شغلی، این امکان را دارید که در سازمان‌های دولتی (مثلا اداره دارایی یا سایر نهادهای اقتصادی) مشغول به کار شده و یا با کسب تجربه بیشتر، شرکت خود را تاسیس کرده و مشغول مشاوره یا انجام کار به‌صورت پروژه‌ای شوید. البته قدم اول برای موفقیت در این مسیر شغلی، کارآموزی در دفاتر شخصی یا سازمان‌هاست.

برای آشنایی بیشتر با شرایط استخدام حسابدار و شغل حسابداری می‌توانید به مقاله‌ی «راهنمای قدم به قدم استخدام حسابدار؛ ویژه‌ی کارجویان» رجوع کنید. همچنین برای دیدن آگهی‌های استخدام حسابدار و استخدام حسابرس می‌توانید به آدر https://jobvision.ir/jobs/category/accounting در وب‌سایت جاب ویژن مراجعه کنید.

1 view0 comments

Comments


bottom of page