top of page
Search
jobvisionseo

آشنایی با مهندسی صنایع غذایی و مهندسی شیمی و بازار کار و گرایش‌های مختلف آن‌ها

مهندسی شیمی و مهندسی فرآیند، شغلی است که در آن از دانش ریاضیات، شیمی، فیزیک و دیگر علوم طبیعی، به منظور توسعه‌ی روش‌های بهینه‌ از نظر اقتصادی برای استفاده از مواد و انرژی در صنعت، استفاده می‌شود. بنابراین، سازمان‌های صنعتی متعددی در زمینه‌های گوناگونی نیازمند استخدام مهندس شیمی هستند.

یکی از مشاغلی که فارغ‌التحصیلان رشته‌ی مهندسی شیمی می‌توانند در آن استخدام شوند، مهندسی صنایع غذایی است. این گروه شغلی دارای مشاغل مختلفی مثل تحقیق و توسعه، طراحی غذا، کارشناس فرآیند و کنترل و تضمین کیفیت است. با داشتن یک مدرک کاردانی نیز می‌توان پس از گذراندن دوره‌های کارآموزی، به عنوان مهندس صنایع غذایی مشغول به کار شد. با این حال، داشتن مدارک تحصیلی بالاتر، شانس استخدام و حقوق شما را بالاتر می‌برد و می‌توانید جایگاه‌های شغلی خوب مثل کارشناس تحقیق و توسعه را تصاحب کنید.



برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام مهندسین شیمی و صنایع غذایی کلیک کنید.

مهندسین شیمی با بهره‌گیری از دانش خود در حوزه‌های شیمی، ریاضیات، فیزیک و حتی زیست‌شناسی، نیاز صنایع به روش‌های شیمیایی بهینه و پاک را برآورده می‌سازند. کسانی که در این شغل استخدام می‌شوند، باید کارهای پژوهشی انجام دهند، فرآیندها و تجهیزات را به بهینه‌ترین شکل ممکن طراحی کنند، ایمنی فرآیندها را بالا ببرند و... .

کارفرمایان در استخدام مهندس صنایع غذایی به تحصیلات و سابقه‌ی کار، بیش از هرچیز دیگری اهمیت می‌دهند ولی مجموعه‌ای از مهارت‌های سخت و نرم و حتی جنسیت نیز در جذب افراد تأثیرگذار هستند. در آینده‌، با افزایش نیاز به غذای سالم و دارای ماندگاری بالا و اهمیت توسعه‌ی پایدار، نیاز به استخدام جدید مهندس غذایی نیز افزایش خواهد یافت.

مهندسی صنایع غذایی و شیمی در یک نگاه

یک مهندس انگلیسی به نام جرج ای. دیویس (George E. Davice) در اواخر قرن نوزدهم، این رشته را بنیان‌گذاری کرد. او اولین مطالعه‌ی مروری جامع و فراگیر در این زمینه را بر اساس ۱۲ سخنرانی‌اش در دانشکده‌ی فناوری منچستر، در قالب یک کتاب دو جلدی تحت عنوان «راهنمای مهندسی شیمی» (Davice Bros., 1901; revidsed 1904) منتشر نمود.

امروزه، اساس رشته‌ی مهندسی شیمی تفاوت‌های زیادی با آن کتاب آقای دیویس ندارد و به طور کلی می‌توان گفت که کارهایی که برای این گروه شغلی تعریف می‌شوند، عبارتند از:

  • طراحی و ساخت فرآیندها و تجهیزات شیمیایی

  • بهینه‌سازی و کنترل عملیات صنعتی

  • مدیریت و عملیات کارخانه

  • تحقیق کاربردی و بنیادی از سطح مولکولی تا سطح صنعتی

  • مدیریت زیست محیطی، نظارت بر آلودگی و کنترل آن

مهندسی صنایع غذایی یک رشته‌ی میان‌رشته‌ای و وابسته به چندین رشته‌ی علمی و مهندسی مختلف است. کار اصلی این رشته، تولید و نگهداری مواد غذایی است. تمرکز کسی که در این رشته تخصص دارد، روی بهبود پیوسته‌ی فرآیند تولید غذا به روش‌های مختلف است. این روش‌ها می‌توانند شامل طراحی ماشین‌آلات دارای راندمان بالا، توسعه‌ی نوع جدیدی از بسته‌بندی یا افزایش مدت ماندگاری مواد غذایی باشند.

هر چه جمعیت جهان بیشتر و تولید مواد غذایی به دلیل فرسایش خاک‌ها و آلودگی‌های زیست‌محیطی دشوارتر و پرهزینه‌تر می‌شود، نیاز بیشتری به استخدام مهندس صنایع غذایی وجود دارد.

در حال حاضر، جمعیت گونه‌ی انسان هوشمند در سیاره‌ی زمین، از ۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر بیشتر است. انتظار می‌رود که تا سال ۲۰۵۰، این میزان به ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر افزایش یابد. به علاوه، ایلان ماسک (Elon Musk)، مدیر اجرایی شرکت آمریکایی SpaceX بیان کرده است که قصد دارد تا آن سال، حدود یک میلیون نفر را روی سیاره‌ی مریخ ساکن کند.

وضعیت استخدام در رشته‌های صنایع غذایی و مهندسی شیمی



پیشبینی می‌شود که مهندسی شیمی از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود ۴ درصد رشد داشته باشد که برابر با میانگین رشد تمامی مشاغل است. به نظر می‌رسد که به دلیل اهمیت این شغل در مهندسی صنایع غذایی و به دلیل افزایش روزافزون نیاز به تولید بهینه و سازگار با محیط زیست مواد غذایی سالم و مغذی در مقیاس‌های بزرگ، نیاز به فارغ‌التحصیلان مهندسی شیمی در آینده، بیشتر شود.

با توجه به افزایش سریع جمعیت جهان، فرسایش خاک‌ها و کاهش راندمان روش‌های سنتی تولید مواد غذایی، انتظار می‌رود که این رشته، آینده‌ی روشنی داشته باشد. پیشبینی شده است که از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، بازار کار این رشته، حدود ۶ درصد رشد داشته باشد که ۲ درصد بیشتر از میانگین همه‌ی مشاغل است.

برای پیدا کردن جدیدترین آگهی‌های استخدام مهندس شیمی و استخدام مهندس صنایع غذایی و ارسال رزومه به آن‌ها می‌توانید به وب‌سایت کاریابی اینترنتی جاب ویژن به نشانی https://jobvision.ir/jobs مراجعه کنید.

از سوی دیگر، افزایش جمعیت با افزایش نیاز به مواد غذایی نیز همراه است. جمعیت بیشتر به معنی نیاز به آب آشامیدنی بیشتر است که روز‌به‌روز، تهیه‌ی آن، سخت‌تر می‌شود. همه‌ی این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا نیاز به استخدام مهندس شیمی، روزبه‌روز در صنایع مختلف، بیشتر شود. پیشبینی می‌شود که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹، بازار کار این شغل، رشدی ۴ درصدی را تجربه کند اما انتظار می‌رود که در دهه‌های بعدی این رشد، سریع‌تر شود.

در آینده، باید بتوانیم با مصرف کمترین انرژی و منابع، بیشترین غذا را تولید کنیم. غذای ارزان به معنی رشد اقتصادی و کاهش اختلاف طبقاتی است و جوامع را به مکانی بهتر برای زندگی کردن تبدیل می‌کند. به علاوه، کاهش مصرف انرژی در تولید غذا، به معنی توسعه‌ی پایدار و حفاظت از سیاره‌مان است. تولید غذای مخصوص گروه‌های خاص، مثل افراد دارای بیماری‌های خاص یا سالمندان، از جمله موضوعات داغ در آینده‌ی این صنعت خواهد بود.

مهندسی شیمی چه گرایش‌هایی دارد؟

رشته‌ی مهندسی شیمی گرایش‌های بسیار متعددی در مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری تخصصی در حوزه‌هایی مثل نفت، پتروشیمی، صنایع غذایی، داروسازی، بیوتکنولوژی، انرژی هسته‌ای، محیط زیست، معدن، پلیمر و ... دارد.

فرصتی استثنائی برای استخدام: ارسال رزومه برای آگهی‌های شغلی مهندسی شیمی و صنایع غذایی

گرایش‌های اصلی مهندسی صنایع غذایی کدامند؟

· کارشناس R&D: واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) با استخدام مهندس صنایع غذایی، به دنبال طراحی محصولات غذایی جدید، فرآیندهای تولیدی بهینه‌تر، بسته‌بندی‌های بهتر و افزایش ماندگاری مواد غذایی هستند.

· کارشناس طراحی محصول: کارشناس طراحی محصول، محصولات غذایی مختلف را که هر کدام از آن‌ها، کاربرد متفاوتی دارند، طراحی می‌کند.

· کارشناس تولید: کارشناس تولید در صنایع غذایی به کل فرآیند تولید غذا نظارت دارد.

· کارشناس QA/QC: کارشناس کنترل و تضمین کیفیت (QA/QC) به کسی گفته می‌شود که محصول تولید شده را بررسی می‌کند.

· بازرس تضمین کیفیت: بازرس تضمین کیفیت بر پروسه‌ی تولید محصول نظارت دارد و با استفاده از مهارت‌ها و ابزارهای آزمایشگاهی، محصول نهایی را از نظر مطابقت با استانداردهای موجود، ارزیابی می‌کند.

· کارشناس آزمایشگاه شیمی یا میکروبی: عمولا این کارشناسان، در آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت یا تحقیق و توسعه مشغول به کار می‌شوند.

· مسئول فنی: در صنعت غذا، مهندسین صنایع غذایی در کنار مهندسین مکانیک، الکترونیک و کنترل به عنوان مسئول فنی کار می‌کنند.

0 views0 comments

Comments


bottom of page